Αλλεργία και εμβόλιο έναντι COVID-19

Μέχρι σήμερα 146020 περιστατικά απο COVID19 έχουν διαγνωστεί στον Ελλαδικό χώρο με 5329 θανάτους.Απο τέλη του 2020 έχουμε στη διαθεσή μας εμβόλιο έναντι του SARS-CoV2 με σχεδόν  95% αποτελεσματικότητα. Βέβαια όπως κάθε φάρμακο έχει και αυτό ανεπιθύμητες ενέργειες με τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις να είναι 29 σε 6.000.000 δόσεις που έχουν γίνει ως σήμερα.

Παρακάτω ακολουθούν οδηγίες απο το CDC των ΗΠΑ περί των αλλεργιών και του εμβολιασμού έναντι της COVID-19.

Εάν είχατε άμεση αλλεργική αντίδραση - ακόμη και αν δεν ήταν σοβαρή - σε οποιοδήποτε συστατικό ενός εμβολίου mRNA COVID-19, το CDC συνιστά να μην πάρετε κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια mRNA COVID-19. 

Εάν είχατε άμεση αλλεργική αντίδραση μετά τη λήψη της πρώτης δόσης εμβολίου mRNA COVID-19, δεν θα πρέπει να λάβετε τη δεύτερη δόση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε αλλεργιογλόγο για να σας  παρέχει εξιδεικευμένες οδηγίες/συμβουλές.

Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση σε άλλους τύπους εμβολίων.

Εάν είχατε άμεση αλλεργική αντίδραση - ακόμη και αν δεν ήταν σοβαρή - σε ένα εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία για άλλη ασθένεια, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να πάρετε ένα εμβόλιο COVID-19. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν είναι ασφαλές να εμβολιαστείτε.

Εάν έχετε αλλεργίες που δεν σχετίζονται με εμβόλια

Το CDC συνιστά στα άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων που δεν σχετίζονται με εμβόλια ή ενέσιμα φάρμακα - όπως τροφή, κατοικίδιο ζώο, δηλητήριο, περιβαλλοντικές ή αλλεργίες από λατέξ - να εμβολιαστούν. Άτομα με ιστορικό αλλεργιών σε φάρμακα που λήψθησαν εκ του στόματος(όχι ενδοφλεβίως) ή οικογενειακό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί επίσης να εμβολιαστούν.

Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση σε πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) ή πολυσορβικό.

Αυτές οι συστάσεις περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις στο PEG και το πολυσορβικό. Το πολυσορβικό δεν είναι συστατικό στο εμβόλιο mRNA COVID-19 αλλά σχετίζεται στερεοχημικά με το PEG, το οποίο υπάρχει στα εμβόλια. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στο PEG ή στο πολυσορβικό δεν πρέπει να λαμβάνουν εμβόλιο mRNA COVID-19.

Εμβολιασμός έναντι COVID-19

Όλα τα άτομα που λαμβάνουν εμβόλιο COVID-19 πρέπει να παρακολουθούνται επί τόπου. Τα άτομα που είχαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ή που είχαν οποιοδήποτε τύπο άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε ένα εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου. Όλα τα άλλα άτομα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα φάρμακα και εξοπλισμό - όπως επινεφρίνη, αντιισταμινικά,κορτικοστεροειδή, στηθοσκόπια, πιεσόμετρο - σε όλους τους χώρους εμβολιασμού COVID-19.

Εάν εμφανίσετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά τη λήψη εμβολίου COVID-19, το υγειονομικό προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου θα πρέπει να παρέχει ταχεία φροντίδα και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.