Αλλεργία στις γάτες

Αλλεργία στη γάτα

Η συνύπαρξη με τη γάτα μπορεί είναι συντροφική αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας εγείροντας πολλές ερωτήσεις. Θα μπορούσε μια αλλεργία στις γάτες να εξηγήσει το επίμονο συνάχι του παιδιού σας; Μετανιώσατε που ενδώσατε στις απαιτήσεις της κόρης σας για ένα γατάκι, παρά τις αλλεργίες σας; Η λεγόμενη υποαλλεργική γάτα θα σας επιτρέψει να έχετε το κατοικίδιο ζώο που πάντα θέλατε χωρίς να σας κάνει να φτερνίζεστε ή να είστε μπουκωμένος;

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες στις γάτες, από τις αιτίες έως τις θεραπείες και την αποφυγή.

Τι προκαλεί αλλεργίες στις γάτες;

Περίπου το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει αλλεργίες σε κατοικίδια και οι γάτες συγκαταλέγονται στα πιο συνηθισμένα αίτια. Οι αλλεργίες στις γάτες είναι διπλάσιες από τις αλλεργίες στους σκύλους. Αλλά σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το τρίχωμα της αλλά οι πρωτεΐνες του σάλιου, των ούρων και του επιθηλίου αυτής.Πώς αυτές οι μικροσκοπικές πρωτεΐνες προκαλούν τόσο μεγάλη αλλεργική αντίδραση στο σώμα; Τα άτομα με αλλεργίες έχουν υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Το σώμα τους υπεραντιδρά σε ακίνδυνα πράγματα - όπως το επιθήλιο της γάτας και τους επιτίθεται όπως θα μπορούσε να κάνει σε μικρόβια. Τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι οι παρενέργειες της επίθεσης του σώματός σας στο αλλεργιογόνο. Λάβετε υπόψη, ότι ακόμη και αν δεν έχετε πραγματική αλλεργία στη γάτα, η γάτα σας μπορεί ακόμα να προκαλέσει έμμεσα τις αλλεργίες σας φέρνοντας πάνω στη γούνα της γύρη, μούχλα και άλλα αλλεργιογόνα.

Και τι γίνεται με τις λεγόμενες "υποαλλεργικές" γάτες; 

Ενώ ορισμένες φυλές - όπως η "άτριχη" σφίγγα - λέγεται ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργιών γάτας από άλλες, οποιαδήποτε γάτα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει προβλήματα. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη φυλή, το μήκος του τριχώματός της. Έτσι, εάν γνωρίζετε ότι εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας είναι αλλεργικό στις γάτες, η απόκτηση μιας γάτας - ανεξάρτητα από τη φυλή - δεν είναι καλή ιδέα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών στις γάτες;

Τα συμπτώματα των αλλεργιών στις γάτες μπορεί να περιλαμβάνουν:βήχας και συριγμό ή, εξάνθημα στο στήθος και το πρόσωπο ή, ερυθρά και φαγούρα στα μάτια ή, ερυθρότητα του δέρματος όπου μια γάτα σας έχει γρατσουνίσει, δαγκώσει ή σας έχει γλείψει ήκαταρροή, φαγούρα, βουλωμένη μύτη και φτέρνισμα.Τα συμπτώματα αλλεργίας στη γάτα μπορεί να εμφανισθούν σε λίγα λεπτά ή να χρειαστούν ώρες για να εμφανιστούν. Περίπου 20% έως 30% των ατόμων με αλλεργικό άσθμα έχουν σοβαρές συμπτώματα μετά από επαφή με μια γάτα.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν έχω αλλεργία στη γάτα;

Αν και τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γάτα μπορεί να φαίνονται αρκετά προφανή, δεν είναι πάντα η αιτία που προκαλεί η γάτα. Είναι καλή ιδέα να λάβετε επιβεβαίωση από έναν αλλεργιολόγο. Ο ειδικός αλλεργιολόγος θα διενεργήσει τα αλλεργικά τεστ στα αναπνευστικά αλλεργιογόνα για να επιβεβαιώσει ή αποκλείσει την αλλεργία στη γάτα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες των γατών;

Οι αλλεργίες στις γάτες συνήθως μπορούν να ελεγχθούν με αντι-αλλεργικά φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει: αντιισταμινικά ή/και ρινικά στεροειδή ή ακόμη και ειδική ανοσοθεραπεία στη γάτα.

Μπορεί να γίνει πρόληψη της αλλεργίας στη γάτα;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε κατοικίδια ζώα από μικρό παιδί φαίνεται να μειώνει αργότερα τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών σε κατοικίδια. Από την άλλη πλευρά, ένα παιδί που έχει ήδη αλλεργικές τάσεις μπορεί να επιδεινωθεί με την έκθεση σε ένα κατοικίδιο.

Πως μπορεί να γίνει μείωση της έκθεσης σε γάτες;

Η καλύτερη προσέγγιση είναι απλή: αποφύγετε τις γάτες και το επιθήλιο τους. Επίσης μπορεί να ακολουθήσετε τις κάτωθι συμβουλές:Μην αγγίζετε, αγκαλιάζετε ή φιλάτε γάτες. Θα πρέπει να είναι προφανές, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι μια μικρή επαφή με τη γάτα δεν ενέχει κάποιο κίνδυνο. Δεν είναι έτσι.Προσοχή στους επισκέπτες που κατέχουν γάτες στο σπίτι τους. Ακόμα κι αν οι φιλοξενούμενοι του σπιτιού σας αφήσουν τις γάτες τους στο σπίτι, μπορούν να φέρουν μαζί τους το επιθήλιο της γάτας στα ρούχα και τις αποσκευές τους. Αυτή η έμμεση έκθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας σε ορισμένα άτομα με έντονη αλλεργία στη γάτα.