Νικόλαος Γκαβογιαννάκης MD, MΜ, PhD(c)
Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων
Η αλλεργία στα τρόφιμα απασχολεί αρκετά την ιατρική κοινότητα ιδιάιτερα τις αγγλοσαξωνικές χώρες όπου λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν ειναι μεγάλο το ποσοστό των ατόμων με τροφική αλλεργία, αλλά όσοι πάσχουν από τροφική αλλεργία πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.
Η τροφική αλλεργία σχετίζεται άμεσα με την ηλικία, έτσι κατα τη βρεφική ως το τέλος της προσχολικής ηλικίας το αυγό και το αγελαδινό γάλα καταλαμβάνουην την πρώτη θέση, ενώ μεγαλώνοντας οι ξηροί καρποί, τα ψάρια/θαλασσινά και τα φρούτα είναι αυτά που θα απασχολήσουν τους ασθενείς μας. Νέες και πολλές υποσχόμενες θεραπείες είναι στο κατώφλι γι’αυτό μια καλή αλλεργιολογική προσέγγισηθα θέσει τις σωστές βάσεις για το μέλλον.
Στις περισσότρες περιπτώσεις,οι ασθενείς με τροφική αλλεργία θα είναι ατοπικοί και θα αναφέρουν στο ιστορικό τους οτι είχαν ή έχουν ατοπική δερματίτιδα ή οτι κάποιο μέλος της οικογενειάς του είναι αλλεργικό.
Το σωστό και στοχευμένο αλλεργιολογικό ιστορικό μαζί με τα αλλεργικά τεστ θα μας βοηθήσουν στη διάγνωση και κατ’επέκταση στις σωστές οδηγίες για αποφυγή των τροφών που έχουμε αλλεργία, αποφεύγοντας οριζόντιες απαγορεύσεις τροφών που πολλές φορές είναι απαραίτητες γαι τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.
Αναλόγως το ιστορικό και των ευαισθητοποιήσεων, ο αλλεργιολόγος θα συστήσει το κατάλληλο σετ αντιμετώπισης και ενδεχομένως εξατομικευμένη θεραπεία.
Σε ευρενητικό ακόμη επίπεδο γίνονται προσπάθειες να αναπτυχθεί ειδική ανοσοθεραπεία έναντι των τροφών κατί αντίστοιχο με την ειδική αναοσοθεραπεία στ αεροαλλεργιογόνα σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και/ή άλλεργικό άσθμα. Η αλλεργιολογική κοινότητα το αναμένει, κάτι που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής ή θα προσφέρει σωτήρια λύση σε αθενείς με πολύ σοβαρή τροφική αλλεργία.
Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ασθενείς με αναπνευστική αλλεργία ιδιαίτερα οταν είναι αλλεργικοί σε γύρεις παρουσιάζουν το λεγόμενο σταμοτοφαρυγγικό σύνδρομο, που είναι φαγούαρ στο στόμα μετά απο βρώση συγκεκριμμένων φρούτων ή λαχανικών.Αυτό προκύπτει απο διασταυρούενη αντιδραστικότητα μεταξύ των πρωτεϊνών τως αερολλεργιγόνων με αυτά των τροφικών.Συνήθως είναι μόνο στοματικά ενοχλήματα χωρίς άλλα συμβάντα.