Αλλεργική ρινίτιδα

Γιατρέ έχω ρινίτιδα?

Ρινίτιδα σημαίνει φλεγμονή στη ρινική κοιλότητα που θα εκδηλωθεί με ενοχλητικά συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), καταρροή, φταρνίσματα, φαγούρα στη μύτη και οπισθορινική ρύση(η αίσθηση οτι κατεβαίνει η βλέννα απο τη μύτη στο φάρυγγα).Αν συνοδεύεται και συμπτώματα απο τα μάτια τότε η πιθανότητα για αλλεργική ρινίτιδα ειναι αρκετά αυξημένη.

Η ρινίτιδα σύμφωνα με τις τελευταιες θεσεις ομοφωνίας ταξινομείται σε τρείς μεγάλες κατηγορίες στη λοιμώδη ,στην αλλεργική και στη μη-λοιμώδη/ μη-αλλεργική ρινίτιδα.

Πως γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας?

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας βασίζεται στο τυπικό ιστορικό με επαναλαμβανόμενη συμπτωματολογία με ή χωρίς εποχική κατανομή και στην ανεύρεση ευαισθητοποίησης σε αεροαλλεργιογόνα με τις δερματικές δοκιμασίες και/ή την ανεύρεση ειδικών IgE ορού (τα επονομαζόμενα και ως αλλεργικά τέστ).

Πως γίνονται τα δερματικά τέστ για ανεύρεση ευαισθητοποίησης?

Ο αλλεργιολόγος τοποθετεί στην εσωτερική επιφάνεια του αντιβραχίου σταγόνες απο εκχυλίσματα αλλεργιογόνων και προκαλεί νυγμό με ειδικούς σκαριφιστήρες (μεγέθους 1 χιλιοστών) σχεδόν ανώδυνα και αναίμακτα. Θεωρείται μια αρκετά ευαίσθητη διαδικασία, που σε συνδυασμό με το ιστορικό , βοηθά τον αλλεργιολόγο για τη σωστή διάγνωση και τη μετέπειτα θεραπευτική παρέμβαση

Δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού (SPTs)